Relativ frecvente, durerile resimţite la nivelul toracelui au cauze diverse, mai mult sau mai puţin grave. Ca să elimini îngrijorările, mergi la medic pentru investigaţii suplimentare.
Durerea poate să apară la nivel intratoracic, posibil în legătură cu o afecţiune cardiacă, sau extratoracic, în acest caz fiind pusă pe seama existenţei unui ulcer sau a unei colici, de exemplu.
Acest tip de durere poate să apară sub mai multe forme: ca o strângere, ca o arsură sau ca o crampă. Poate fi mai mult sau mai puţin intensă; uneori se instalează brusc, alteori, treptat. Sunt cazuri când acest simptom se intensifică în timpul unor acţiuni precum tuşitul, potrivit clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Sursele durerilor şi înţepăturilor la inimă. Când trebuie să mergi la medic
Există numeroase cauze ale durerilor toracice:
O durere toracică persistentă necesită prezentare la medic. Pentru aflarea exactă a cauzei, medicul poate recomanda investigaţii medicale precum: electrocardiograma (EKG), radiografia toracică, tomografia computerizată, ecografia cardiacă, analize de sânge, testul de efort, angiografia.
Sună la urgenţe dacă tu sau o persoană din jur are o durere toracică apărută brusc, pentru că poate fi vorba despre infarct. Cu cât se acţionează mai repede, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care sunt la fel de eficiente ca medicamentele în lupta cu durerile
Durerile toracice pot să apară şi în timpul atacurilor de panică, alături de bătăi rapide ale inimii, respiraţie rapidă, ameţeli şi transpiraţii.
Durerea toracică este cea mai comună cauză de prezentare la medic în Europa şi America de Nord. Multe afecţiuni produc durere toracică, de la cele non-grave până la cele care pun viaţa în pericol.
Cele mai frecvente cauze de durere toracică sunt reprezentate de: afecţiuni cardiace (infarct miocardic, angină pectorală, disecţia de aortă, pericardită), pleurale şi pulmonare (pneumothorax, pleurezie, embolie pulmonară, pneumonie, tumori); perete toracic (traumatisme, inflamaţii – costocondrite), infecţii – zona zoster, boli digestive (reflux gastro-esofagian, hernia hiatală).
Investigaţiile recomandate în cazul apariţiei durerii toracice sunt: analize de sânge (hemoleucogramă, teste inflamatorii, ionogramă, troponină, CK, CK-MB, D-Dimeri), EKG, radiografie cordiopulmonară, ecografie cardiacă, coronarografie, CT, RMN, endoscopie digestivă.